Digitální sochy, umělá inteligence i nafukovací Měsíc na podzimním Prototypu

Úvodní večer 18. října zahájí módní performance, která každoročně uvádí diváky do světa plného moderních technologií a netradičních spojení vědy, umění (módy) a technologií – v hlavní roli se představí projekty Audire Fluctus a Mars Industries. Návštěvníky čeká také (ne)klasické hudební vystoupení Osamělých Palačinek a v pozdějších hodinách dunivé rytmy DJ setu multimediálního umělce DJ Floexe, který bude hrát až do pozdních nočních hodin. Letos bude opět speciálně pro prostor “rotundy” vytvořena audiovizuální show od uskupení VISUALOVE, jejichž instalace byly v uplynulých letech k vidění na různých místech Brna. Za všechny lze zmínit např. obří nafukovací Měsíc na Kraví hoře, který se, naposledy v tomto roce, rovněž objeví na Prototypu.

Po celý večer bude možné navštívit část víkendového programu a expozici uměleckých děl. Mezi vystavujícími umělci je např. sochař Tomáš Medek z ateliéru Digitální sochy FAVU, jehož neobvyklé sochy lze vidět i v ulicích Brna, nebo mladá umělkyně Pavla Nikitina, která pomocí 3D skeneru vytvořila sochy vojáků bojující na Donbase. Dále si návštěvníci vyzkouší netradiční náladový fotokoutek, interaktivní instalace pracující s umělou inteligencí nebo umělecká díla pracující s prvky virtuální a rozšíření reality. Celá umělecká expozice bude letos čítat více než 25 exponátů.

Sobotní a nedělní program 19.–20. října 2019 představí kromě umělecké expozice také sérii odborných přednášek a workshopů z oblasti umění, vědeckých objevů či trendů v technologiích. Speciální programový blok Střed zájmu: IT 2019 se bude např. věnovat inovacím, technologiím a vůbec mezioborové spolupráci v kultuře. Významnou součástí víkendového programu bude festival moderních kutilů Brno Mini Maker Faire 2019, který se bude konat pod stejnou střechou, ve stejný čas a návštěvníkovi bude stačit stejná vstupenka. Brněnští kutilové také jistě znají otevřenou digitální dílnu FabLab, která v rámci festivalu doveze nejen nadupaný kamion FabLab Experience.

Festival je součástí projektu „Jihomoravský kraj fandí vědě“ a koná se pod záštitou primátorky města Brna JUDr. Markéty Vaňkové a pod záštitou rektora VUT prof. RNDr. Ing. Petra Štěpánka, CSc., dr. h. c.

cs_CZ